EB5 Vizesi
EB5 vizesi (EB5 Visa) programını Amerika Birleşik Devletleri Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS – United States Citizenship and Immigration Services), yönetir.
Amerika Birleşik Devletleri EB5 vizesi ile istihdama dayalı beşinci tercih kategorisi veya 1990 tarihli Göçmenlik Yasası ile 1990 yılında oluşturulan EB5 Göçmen Yatırımcı Vizesi Programı, uygun göçmen yatırımcıların gayri resmi olarak yasal daimî ikametgâh sahibi olmaları için bir yöntem sağlar.
EB5 vizesi dahilinde yabancı sermayeyi getiren kişilere ABD’de daimî ikametgâh hakkı Yeşil Kart (Green Card Status) verilmektedir.
EB5 Vizesi Nedir?
Peki EB5 Vizesi Nedir? Sorusunun cevabına bir göz atalım. EB5 vizesi, Amerika Birleşik Devletleri Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS – United States Citizenship and Immigration Services) tarafından yönetilen programdır.
EB5 vizesi nispeten yeni olmakla beraber belirli bir süre için yürürlükte olup, yabancı sermayenin A.B.D’ye gelmesini amaçlamaktadır.
Bölgesel Yatırım Merkezleri (Regional Centers) tarafından geliştirilen yatırım programları kapsamında, yerel ve genel ekonominin canlandırılması, işsizliğin önlenmesi gibi ekonomik amaçlarla, program kapsamında belirtilen projelere yabancı yatırımcıların teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. A.B.D hükümetince de desteklenen programın ekonomik durgunluğa çare olacağı düşünülmektedir.
EB5 Yatırımcı Vizesi
EB5 Yatırımcı Vizesi programı kapsamında her yatırımcıdan talep edilen yatırım miktarı asgari $1,000,000.00 (Bir milyon dolar)’dır. Ancak işsizliğin yoğun olduğu bazı bölgelerde en az 10 kişi istihdam etmek kaydı ile $500,000.00 (Beş yüz bin dolar) da yeterli kabul edilmektedir. Genel olarak yatırım süresi 5 yıldır.
EB5 Yatırımcı Vizesi için Bölgesel Merkezlerde EB5 Vizesi Yatırımı ile USCIS’in ülke genelinde ABD’nin belirli bölgelerinde ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi amaçlayan birkaç Bölgesel Yatırım Merkezi vardır.
EB5 Yatırımcı Vizesi için Bölgesel Yatırım Merkezleri (Regional Centers) Alabama, California, Columbia, Florida, Hawai, Iowa, Kansas, Louisiana, Maryland, Mississippi, New Jersey, New York, Pennsylvania, Oklahama, South Carolina, South Dakota, Texas, Vermont, Virginia, Washington ve Wisconsin eyaletlerinde bulunmaktadır.
Bir hedeflenen istihdam alanına yatırım yaparsanız, yatırımınızın doğrudan veya dolaylı olarak en az on iş yarattığınızı kanıtlamanız gerekir. Dolaylı işler, ticari işletmeye yapılan yatırım sonucunda ortaya çıkan, ancak işe alınan kişilerin başka şirketler için çalıştığı işlerdir. Bunlar ticari işletmenin tedarik zincirindeki işler olabilir.
Bu Bölgesel Yatırım Merkezlerinde desteklenen sektörler şu şekildedir:
- Havacılık ve uzay sanayi
- Tarım
- Alternatif Enerji
- Sağlık sektörü
- Sanayi yatırımları
- Alt yapı yatırımları
- Toplu konut yatırımları
- Şehir yenileme projeleri.